Čtení greenů

30.11.2023, 03:29

 Čtení greenů je klíčovou dovedností v golfu, protože přímo ovlivňuje váš výkon v patování. Zde je několik tipů, jak efektivně číst greeny:

undefined
Procházka kolem jamky:

Než začnete číst green, projděte se kolem jamky, abyste pozorovali celkové obrysy a sklony. Dávejte pozor na jakékoli viditelné zlomy nebo vlnění v zeleni.
Podívejte se na okolní krajinu:

Zvažte terén kolem greenu, neboť může ovlivnit špatném patu. Hledejte svahy, kopečky a jiné prvky, které by mohly ovlivnit pohyb míče.
Zvažte sklon trávy:

Sklon trávy může ovlivnit rychlost a směr vašeho puttu. Obecně tráva roste směrem k zapadajícímu slunci, takže putty zasažené proti růstu mohou být pomalejší, zatímco putty zasažené ve směru růstu trávy mohou být rychlejší.
Přečtěte zpoza míčku:

Když stojíte za míčkem, přikrčte se, abyste měli nízký pohled na green na úrovni země. To vám může pomoci rozpoznat jemné zlomy a svahy, které nemusí být zřejmé ze stojící polohy.
Přečtěte zpoza jamky:

Přejděte na druhou stranu jamky a přečtěte si green zpoza ní. Tato perspektiva může poskytnout další pohled na celkový sklon a směr puttu.
Identifikujte nejvyšší a nejnižší body:

Hledejte nejvyšší a nejnižší body na greenu. Putty mají tendenci odtrhnout se od vysokých bodů a směrem k nízkým bodům.
Použijte své nohy:

Cítit svah nohama. To vám může poskytnout představu o celkovém náklonu greenu. Můžete také poklepat putterem o zem, abyste pocítili změny v pevnosti, které mohou naznačovat sklony.Hledejte odtok vody:
Voda stéká pryč z vysokých bodů na greenu, takže pokud existují nějaké vodní překážky nebo mokré oblasti, zvažte, jak mohou ovlivnit zlom vašeho puttu.
Pozorujte ostatní golfisty:

Pokud hrajete ve skupině, sledujte, jak se chovají putty vašich hracích partnerů. Jejich zkušenosti na greenu mohou poskytnout cenné informace.
Důvěřujte svým instinktům:

Po shromáždění informací důvěřujte svým instinktům. Vaše první čtení je často správné. Důvěra ve čtení je rozhodující pro úspěšné uvedení.Pamatujte, že čtení greenu je dovednost i umění a cvičením se zlepšuje. Věnujte pozornost tomu, jak se vaše putty kutálejí na různých greenech. Postupem času se stanete zručnějšími v jejich čtení.
Zpět na blog
Scroll To Top